Zelfonderzoek en vergevingscirkel

Vergeving

Vergeving… Een term met ogenschijnlijk vele en vooral verschillende betekenissen.

Waar het vaak opgevat wordt als iets wat we elkaar wel of niet verlenen, is vergeving in wezen een one-(wo)mans-job. Een innerlijk proces, waarbij je de ander niet nodig hebt. Én waar de ander wel vaak behulpzaam blijkt. Als trigger, én als spiegel.

Vergeving is voor mij als ‘ja’ zeggen. Ja tegen hoe iets is, en tot nu toe geweest is. Niet omdat je dat nou zo graag op die manier gewild had, wel omdat het simpelweg is wat het is. Weerstand verandert daar niets aan, behalve dat het er innerlijk lijden en vaak ook herhaling via projectie aan toevoegt.

Ja zeggen dus. Met alles erop en eraan. Ook de eventuele pijn of het verdriet die met dat ‘ja’ meekomen. Die weerstand was er natuurlijk niet voor niets… Ja tegen jezelf, tegen wat er is. He-le-maal.

‘Ja zeggen tegen je verleden en je heelheid terugvinden in het NU’

Vergeving

Feel it to heal it

Vaak stellen we vergeven uit, omdat we geen ja willen zeggen tegen iets naars. Omdat het heel pijnlijk was bijvoorbeeld. Vanuit weerstand blijven we dan sluimerend vasthouden aan de ervaring van oordelen en onvrede. Aan dat wat we eigenlijk juist het liefst willen vermijden dus. Toelaten van de pijn of het verdriet die gepaard gaan met het accepteren van het verleden tot op dit moment zoals het geweest is, voelt vaak ‘groot’ en soms nog ‘te groot’. Daarmee houden we onszelf vaak gevangen in weerstand tegen dat wat geweest is.

Het leven brengt steeds nieuwe kansen om alsnog terug te keren naar de vrijheid in jezelf, via het weggestopte. In de vorm van triggers, ‘groot’ en ‘klein’, komen er uitnodigingen op je pad, net zolang tot je besluit een andere keus te maken.

Ja graag én nee dankje

Vergeven betekent niet (per se) in de vorm verzoenen met een ander of geen grenzen trekken. Het betekent wel verzoenen met het Zelf. Met het leven. Met de stroom. Met de essentie die er altijd bleek te zijn gebleven. In jezelf én in de ander (soms onder wat laagjes verstopt…)
Van daaruit komt er juist meer ruimte voor het vrij uit volgen van de innerlijke stem. Met alle ‘yess-en’ en ‘no-thank-you’s’ die erbij horen. Vanuit verantwoordelijkheid voor jezelf. Vanuit neutraliteit. Vanuit Liefde.

Vergeven is…

  • Jezelf ontslaan van de hoop op een ander verleden
  • De ander ontslaan van de verantwoordelijkheid voor jouw geluk
  • ‘JA’ zeggen, tegen het hier en NU en het ‘tot nu toe’, met alles erop en eraan
  • Je toekomst bevrijden van herhaling van oude ‘troep’
  • Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, volledig op eigen benen staan
  • Landen in de essentie van jouw Zijn, heel en onkwetsbaar
  • Je je heelheid herinneren, dwars door alles heen

Vergevingscirkel Groningen

Tijdens een vergevingscirkel komen we bijeen met een klein groepje mensen (max 7 deelnemers). Samen maken we de reis van gedoe naar vrede, vrijheid en verbinding. We werken met triggers uit het hier en nu.
De cirkels beginnen met een kort incheck rondje en een geleide meditatie om even te landen. Vaak lezen we een tekst en wisselen daarover uit. Vervolgens werken we met wat er ingebracht wordt of speelt bij de deelnemers op dat moment.

Je bent welkom een trigger of situatie in te brengen tijdens de cirkel, en het hoeft niet. Emoties, triggers en onderliggende overtuigingen zijn vaak heel herkenbaar, waardoor je met ieder proces van een ander ook innerlijk mee kunt doen.

De cirkels vinden één à twee keer per maand plaats op maandagavond van 19.00-21.30 op de praktijk in Groningen. We komen samen met een (min of meer) vaste groep. Wil je eens komen proeven of uitproberen? Wees welkom! Voor data, zie agenda.

Levensboom

‘Triggers in het nu zijn terug te voeren op eerdere momenten in ons leven. Door verbinding te maken met ons gevoel kunnen we terug naar die eerdere momenten. Om van daaruit te doorzien dat er een andere manier is om te kijken. Naar onszelf én naar de ander. Om opnieuw te kiezen voor innerlijke vrede.’

Werkwijze

Ik maak gebruik van verschillende vergevingsmethoden, o.a. de vragen naar vrijheid (Choose Again) en bijvoorbeeld The Work van Byron Katie. Vaak in combinatie met innerlijk kind werk, geleide meditatie en soms met een opstelling in de verbeelding. Voelen neemt een belangrijke plek in, zodat het geen cognitieve paadjes blijven. Ook neem ik de tijd voor het onderzoeken en doorvoelen van de ‘voordelen’ van het in stand houden van belemmerende overtuigingen. Die zijn er namelijk óók altijd. Welke (schijn)veiligheid bieden ze jou in je leven, en welke angst speelt er op bij het loslaten ervan?

Vanuit mijn achtergrond als trauma- en hechtingsdeskundige ben ik goed bekend met dissociatie binnen therapeutisch werk. In de sessies besteed ik daar aandacht aan, zodat vergeving geen spirituele bypass wordt om alsnog niet te voelen wat er eigenlijk gevoeld wil worden.

Vergeving verlost je van je oordelen, geeft je de ervaring van vrijheid terug en biedt vervolgens de mogelijkheid om van daaruit te luisteren naar je innerlijke wijsheid. Wat past wel voor je en wat niet? Je buik en hart weten de antwoorden wel. Durf je ze te volgen? Ook nee is een prima antwoord, dan is het het moment (nog) niet. Ook daarin kun je zacht, liefdevol en vergevend naar jezelf zijn.

Overig aanbod rondom zelfonderzoek en vergeving

  • Individuele (vergevings)sessies op de praktijk of online.
  • Vergeving i.c.m. opstellingenwerk (in de verbeelding of fysiek), bijvoorbeeld na een relatiebreuk, bij woede richting ouders, na ingrijpende gebeurtenissen in relatie met een ander.
  • Vergeving bij regressiebeelden. Vroege kindervaringen, baarmoederherinneringen en beelden uit parallel levens komen regelmatig op in vergevingssessies, waarbij diep geheeld kan worden door oeroude patronen te doorzien en los te laten.
  • Dagworkshops, opstellingen en retraite aanbod met o.a. vergeving als thema.

“We herhalen wat we niet helen”