Systemisch werk & familie opstellingen
In vrijheid, op je eigen plek
In opstellingenwerk zetten we relaties neer in de ruimte. Je kunt van alles inbrengen als vraagstuk: een patroon waar je tegenaan loopt, een moeizame relatie met een ander, met jezelf, binnen je gezin of familie, op je werk of nog iets heel anders.
Werken met opstellingen is een prachtige manier om de onderstroom bij een vraagstuk of probleem in beeld/zicht te krijgen. Wanneer je ergens tegenaan loopt in je leven en je met je ge-analyseer en denken maar niet verder komt, dan kan een opstelling behulpzaam zijn. Het zien van het beeld geeft je vaak al veel nieuwe informatie en invalshoeken. De helende beweging in de opstelling zorgt vervolgens geregeld voor diepe verschuivingen in niet meer dienende patronen.
Ik werk met verschillende vormen van opstellen. In individuele consulten maak ik vaak gebruik van tafelopstellingen, opstellingen met vloerankers en ander materiaal en/of opstellingen in de verbeelding middels geleide meditatie. Op opstellingendagen wordt gewerkt met representanten.
Hoe werkt dat dan?
N.a.v. je vraag hebben we een kort voorgesprek waarin we kijken naar de bredere context en oorsprong van hetgeen je inbrengt. Ook stel ik vaak wat vragen, bijvoorbeeld over de samenstelling en verhoudingen in je gezin van herkomst.
Met behulp van materialen en/of representanten zetten we vervolgens relaties in de ruimte neer. Zo ontstaat een zogeheten ‘wetend veld’ waarin verhoudingen, patronen en dynamieken zichtbaar worden. Het zien van het beeld geeft vaak al inzicht. Middels simpele interventies komt er vervolgens als vanzelf beweging in de opstelling waardoor er verbinding gemaakt kan worden met een heilzamere (en passender) plek en houding. Vaak ontstaat daardoor helderheid, ontspanning en ruimte. Opstellingen werken doorgaans als ordenend, ontschuldigend en bevrijdend.
Tijdens opstellingendagen werken we in een groep en zijn er vraaginbrengers en representanten. Omdat patronen, gevoelens, en gedrag vaak universeel herkenbaar zijn, kan er innerlijk ‘mee worden gedaan’ tijdens de opstellingen van een ander. Representeren blijkt daarnaast eigenlijk altijd passend, inzichtgevend en helend te zijn voor eigen vraagstukken. Synchroniciteit speelt daarin een grote rol.
‘Het kwam voor erkenning
Om daarna ruimte te maken
Voor Liefde’
Wanneer kan een (familie) opstelling o.a. behulpzaam zijn?
- Bij ingewikkelde familie of gezinsverhoudingen
Denk aan de band met ouders, broers/zussen, kinderen, maar ook aan de plek van ongeboren kinderen, miskramen, abortussen, overleden familieleden of ‘familiegeheimen’. Ook bij vraagstukken rondom adoptieproblematiek of pleegouderschap kan een opstelling behulpzaam zijn. - Bij relatie vraagstukken
Denk aan vraagstukken omtrent partnerrelatie(s), ex-partners, nieuwe partners, dubbele liefde, affaires, maar ook bijvoorbeeld bij het vormgeven van ouderschap na scheiding, de plek van nieuwe partners en kinderen, samengestelde gezinnen. - Wanneer je last hebt van een terugkerend patroon in je leven waarin je graag meer (beweeg) ruimte in zou ervaren
- Wanneer je het gevoel hebt dat je iets van een ander draagt, het leven van een ander leeft of niet je eigen plek ‘bewoont’ binnen een systeem
- Bij vragen omtrent de kern van terugkerende gevoelens van bijvoorbeeld angst, (onderdrukte) woede, besluiteloosheid, verdriet
- Bij terugkerende patronen op andere levensgebieden, bijvoorbeeld in je professionele leven, vriendenrgroep, team etc.
Wat kan een opstelling o.a. brengen?
- Inzicht
- Ontwarring
- Nieuwe beweegruimte
- Rust en ontspanning
- Acceptatie
- Een punt achter ‘oud gedoe’
- Het doorbreken van niet meer dienende (intergenerationele) patronen
- Vrijheid en vreugde
- Vertrouwen en wetenschap hebben van eigen regie
Vanuit welke uitgangspunten werk ik?
- Iedereen hoort erbij
- Ieder draagt zijn eigen lot, leven en verantwoordelijkheid
- Alles kan gezien worden als liefde of een roep om liefde (verwarring dus, vaak in een niet al te fraaie verpakking)
- Verwarring veroorzaakt vaak pijn en verdriet
- Ieder is in essentie heel en compleet
- Liefde is de onderstroom van het wetend veld
Achtergrond en opleiding
Bij het Bert Hellinger Instituut heb ik een jaaropleiding systemisch coachen gevolgd. Bij Els Thissen een tweejarige opleider tot familie opsteller. Daarnaast heb ik verschillende kortdurende opleidingen gevolgd, o.a. specifiek gericht op systeem-therapeutisch werken in gezinnen met trauma.
Opstellingendagen geef ik vaak samen met collega Marieke Westerhof. In Utrecht en in Groningen.
Voor data van opstellingendagen zie agenda. Voor individuele afspraken maak een afspraak.
“Wat niet gezien en gevoeld werd, wil alsnog gezien en gevoeld worden. Een opstelling laat feilloos zien welke (vaak intergenerationele) patronen en verwarringen er aan de orde zijn. Én tevens wat er losgelaten mag worden. Wat een heilzamere plek, houding en weg zou kunnen zijn.”
Nanda Maria de Bruin